Overzicht van rampen

Overzicht van rampen in Nederland en in het buitenland met grote Nederlandse betrokkenheid, sinds 1945

 • 16 juni 1946 Scheepsramp Meerkerk Noordzee Westkapelle
  De SS Meerkerk wacht al ronddrijvend op een loods maar komt in een zeegebied met niet-geveegde mijnen terecht. Een mijn slaat een groot gat in de romp en de Meerkerk zinkt half. 12 opvarenden komen om, waaronder 2 Nederlanders.
 • 7 oktober 1946 Vliegtuig crash KLU Firefly Apeldoorn
  Een jonge Luchtmacht vlieger haalt met zijn Fairey Firefly jager stunts uit boven Apeldoorn en verliest de controle over zijn vliegtuig. Hij crashed in een HBS school, die in brand vliegt. De vlieger en 22 leerlingen komen om.
 • 14 november 1946 Vliegtuig crash KLM PH-TBW Schiphol
  De KLM DC-3 PH-TBW komt in slecht weer na drie landingspogingen niet goed uit voor de landingsbaan en crashed voor de baan. Alle 26 inzittenden komen om.
 • 17 januari 1947 Explosie kruitfabriek Muiden
  Bij het lossen van scherpe munitie uit de Tweede WereldOorlog ontploft een granaat, waarna in een kettingreactie grote hoeveelheden opgeslagen explosieven tot ontploffing komen. 17 militairen en fabrieksarbeiders komen om.
 • 26 januari 1947 Vliegtuig crash KLM PH-TCR Kopenhagen Denemarken
  De KLM DC-3 PH-TCR overtrekt (“stalled”) na de start van het vliegveld Kastrup bij Kopenhagen en stort loodrecht naar beneden. Alle 22 inzittenden komen om, waaronder 7 Nederlanders.
 • 24 maart 1947 Mijnramp Staatsmijn Hendrik Brunssum
  Op een diepte van 636 meter onder de grond loopt een transportband warm en vliegt in brand. De brand kan zich razendsnel verspreiden door het nauwe gangenstelsel vol mijngassen. 13 mijnwerkers komen om het leven.
 • 20 oktober 1948 Vliegtuig crash KLM Nijmegen Prestwick Schotland
  De KLM Lockheed Constellation PH-TEN Nijmegen is onderweg van Amsterdam naar New York als de tussenlanding op Prestwick mislukt in slecht weer. Het toestel raakt een hoogspanningslijn en crashed. Alle 40 inzittenden komen om het leven, waaronder 21 Nederlanders.
 • 23 juni 1949 Vliegtuig crash KLM Roermond Bari Italië
  Tijdens een politiek gespannen situatie tussen Nederland en Indonesië is de KLM Constellation Roermond onderweg van Batavia naar Amsterdam. Het toestel stort in zee bij Bari, Italië. Hoewel sabotage wordt vermoedt kan er geen oorzaak worden gevonden. Alle 33 inzittenden, waarvan 28 Nederlanders, komen om het leven. 
 • 12 juli 1949 Vliegtuig crash KLM Franeker Bombay (Mumbai) Indië
  De KLM Constellation Franeker is onderweg van Batavia naar Schiphol en maakt in slecht weer een tussenstop in Bombay (Mumbai) Indië. Het toestel vliegt te pletter tegen de 674 voet hoge heuvel van Ghatkobar. Alle 45 inzittenden komen om het leven, waaronder 38 Nederlanders.
 • 12 februari 1950: Scheepsramp Karhula Noordzee west van Den Helder
  Het Finse stoomschip Karhula is met een lading cellulosebalen onderweg van Finland naar Frankrijk. Noordwest van Den Helder maakt het schip slagzij en zinkt. 11 opvarenden komen om het leven.
 • 15 januari 1952 Scheepsramp trawler IJmuiden31 Noordzee west van Stavanger Noorwegen
  De trawler IJmuiden31 “Alkmaar” vist in zeer slecht weer met wind tot orkaankracht op de Noordzee west van Stavanger. Rond 11.00 uur is er voor het laatst radiocontact, daarna is niets meer van het schip en de 14 koppige bemanning vernomen.
 • 22 maart 1952 Vliegtuig crash KLM Koningin Juliana Frankfurt Duitsland
  De KLM DC-6 PH-TBJ Koningin Juliana stort neer tijdens het aanvliegen van de luchthaven Rhein Main. Het vliegtuig was veel te laag en buiten de aanvliegroute geraakt, raakte boomtoppen en crashed in een bos 7km van Rhein Main. 45 van de 47 inzittenden komen om, waaronder 14 Nederlanders.
 • 1 februari 1953 Watersnoodramp Zeeuwse en ZuidHollandse eilanden
  Op 31 januari 1953 trekt een zeer zware storm over de Noordzee richting Nederland en stuwt het zeewater hoog op tegen de kust. Die nacht wordt het springvloed. De zeedijken zijn slecht onderhouden en te laag.
  67 dijken in Zeeland en Zuidholland breken op 89 plaatsen door. Zeker 1850 mensen overlijden aan de directe of indirecte gevolgen van de watersnood.
 • 23 augustus 1954 Vliegtuig crash KLM Willem Bontekoe Noordzee west van Bergen
  De KLM Douglas DC-6B PH-TFO Willem Bontekoe crashed op een lijnvlucht van het Ierse Shannon naar Schiphol in zee voor de kust bij Bergen. Alle 12 passagiers en de 9 bemanningsleden komen om.
 • 5 september 1954 Vliegtuig crash KLM Triton Shannon Ierland
  De KLM Super Constellation Triton komt direct na de start van luchthaven Shannon Ierland in de problemen omdat het landingsgestel niet vergrendeld is in ingeklapte positie, maar weer uitklapt. Het toestel crashed in de rivier de Shannon. 28 inzittenden komen om.
 • 29 september 1954 Autobus ramt monument Valkenburg
  De chauffeur van een Belgische autobus verliest de controle over zijn voertuig tijdens het afdalen van de Cauberg doordat de remmen weigeren. De bus ramt het Mergel Monument in het centrum van Valkenburg. 18 inzittenden en een voetganger komen om het leven.
 • 27 november 1954 Scheepsramp Carpo Het Kanaal zuidwest van Lizard Engeland
  De kustvaarder Carpo is met een lading antraciet van Swansea Wales op weg naar Amsterdam als het bij Cornwall in Het Kanaal in een zeer zware storm terechtkomt en vergaat. De 12 opvarenden komen om.
 • 29 november 1954 Scheepsramp Westward Ho Ierse Zee west van Millom Engeland
  De kustvaarder Westward Ho, zwaar beladen met piekijzer, vaart uit met bestemming Antwerpen. De storm die enkele dagen eerder de Carpo deed zinken, woedt nog steeds in alle hevigheid op de Ierse Zee. Van de Westward Ho worden alleen onderdelen teruggevonden. Alle 11 opvarenden blijven vermist.
 • 16 juli 1957 Vliegtuig crash KLM Neutron Biak Indonesië
  Na de start uit Biak wil de gezagvoerder van de Neutron zijn passagiers een laatste blik op Biak geven door een “low run” over het vliegveld te maken. In de bocht terug naar naar de kust verliest het toestel hoogte en crashed in zee. 59 inzittenden komen om het leven, de 10 overlevenden lopen zware brandwonden op.
 • 14 augustus 1958 Vliegtuig crash KLM Hugo de Groot Atlantische Oceaan west van Galway Ierland
  De KLM Lockheed L-1049H Super Constellation PH-LKM Hugo de Groot, op weg naar New York bezig de Atlantische Oceaan over te steken tussen Shannon, Ierland en Gander, New Foundland, stort in de Atlantische Oceaan 110 mijl west van Galway, Ierland. Alle 99 inzittenden komen om.
 • 10 september 1958 Vliegtuig crash MLD P-303 Abadan Perzië
  De tweemotorige amfibische PBM-5A Martin Mariner P-303 van de Marine LuchtvaartDienst verliest direct na de start een bakboordmotor door olielekkage. De P-303 raakt de grond en vliegt in brand. Alle 10 inzittenden komen om.
 • 16 november 1960 Scheepsramp cutterzuiger Lake Fithian Calcutta India
  De cutterzuiger Lake Fithian baggert in de gevaarlijke stroming van de Hooghly rivier als een kabel die de zuiger op zijn plaats moet houden, doorslipt. De Lake Fithian komt dwars op de stroming te liggen en kapseist. 17 opvarenden komen om het leven.
 • 30 mei 1961 Vliegtuig crash KLM Fridtjof Nansen Lissabon Portugal
  Na de start van het vliegveld Lissabon stort de KLM DC-8 Fridtjof Nansen in de Atlantische Oceaan. Het vliegtuig raakt om onbekende oorzaak in een duikvlucht. Alle 61 inzittenden komen om. 
 • 12 juni 1961 Vliegtuig crash KLM Sirius Caïro Egypte
  De KLM Lockheed Electra Sirius zet bij het op zicht aanvliegen van de landingsbaan de daling te vroeg in en raakt een heuvel onder de aanvliegroute. 20 van de 36 inzittenden komen om het leven.
 • 8 januari 1962 Treinramp Harmelen
  In dichte mist rijdt een sneltrein bij Harmelen door rood licht en botst op een stoptrein die in tegengestelde richting op hetzelfde spoor rijdt. De machinist had een geel voorwaarschuwings-sein over het hoofd gezien en reed te hard om nog voor het rode sein te kunnen stoppen. 93 inzittenden komen om het leven.
 • 16 december 1962 Scheepsramp SS Nautilus Noordzee noordwest van Texel
  Het Duitse StoomSchip Nautilus is met kolen onderweg van Engeland naar Delfzijl. Het schip uit 1922 is oud en versleten. Er staat een zware storm. Veertig kilometer ten noordwesten van Texel slaat een luik stuk. Het schip zinkt. 23 van de 24 opvarenden komen om het leven.
 • 15 juni 1965 Scheepsbrand Ronastar Botlek
  De Noorse tanker Ronastar ligt bij de Verolme werf om de olietanks te laten schoonmaken. Het is een vies en gevaarlijk werk waarbij explosieve dampen vrijkomen. Tanks 8 en 9 exploderen en het schip vliegt in brand. 16 classificeerders kunnen niet op tijd weg komen en overlijden.
 • 25 juni 1967 Tornado Chaam/Tricht
  Vanaf de Atlantische Oceaan trekt op deze warme zondag een koufront een zeer zware buienlijn richting Nederland. Bij Chaam in Brabant en Tricht in de Betuwe ontstaan kort achter elkaar 3 tornado’s. Honderden huizen worden verwoest of raken zwaar beschadigd. Er vallen 7 doden en 32 gewonden. 
 • 20 januari 1968 Explosie Shell Pernis
  Een tank met afvalolie (slop) kookt over en explodeert. Drie kraak-installaties, een zwavel fabriek en 80 opslagtanks worden verwoest. In Pernis en Hoogvliet sneuvelen duizenden ruiten. 2 Shell medewerkers komen om, 85 raken gewond, waarvan 9 zwaar.
 • 12 december 1968 Explosie tanker Diane Amsterdam
  Tijdens het lossen van de Liberiaanse tanker Diane bij de Mobil Oil raffinaderij in Amsterdam schiet de slang los en spuit de olie over het dek en steiger. De dampen exploderen en het schip vliegt in brand. De bemanning springt in het water. 14 van hen komen om het leven.
 • 15 juli 1969 Touringcar rijdt in de Maas Dinant België
  Een touringcar uit Eindhoven maakt een reisje door de Ardennen als op de steile afdaling in Dinant de remmen weigeren. De bus rijdt de Maas in.
  21 van de 25 inzittenden kunnen niet uit de zinkende bus komen en overlijden.
 • 24 oktober 1970 Brand psychiatrische inrichting Groot Bronswijk Wagenborgen
  Een patiënte in vrouwenpaviljoen Salem in de psychiatrische inrichting Groot Bronswijk sticht brand terwijl iedereen slaapt en de deuren op slot zijn. 7 patiënten komen om in de vuurzee, 9 anderen overlijden later aan hun brandwonden.
 • 2 februari 1971 Brand verpleeginrichting Mariëncamp Rolde
  Door onbekende oorzaak ontstaat brand in een houten paviljoen van de verpleeginrichting Mariëncamp, waar verstandelijk gehandicapten verblijven. 13 bewoners komen om het leven.
 • 10 augustus 1971 Explosie Marbon Amsterdam
  Na een lek in een butadieen leiding bij chemische fabriek Marbon in het Westelijk Havengebied van Amsterdam probeert de brandweer het explosieve mengsel met water onder controle te krijgen, maar dat mislukt. Het mengsel explodeert. 9 brandweerlieden komen om het leven.
 • 28 september 1971 Hotelbrand ‘t Silveren Seepaerd Eindhoven
  Rond 5.30 uur in de nacht ontstaat brand in het restaurant van het hotel, waar op dat moment 86 gasten slapen. De vluchtwegen zijn al snel ontoegankelijk door rook en vuur. 11 gasten komen om het leven.
 • 25 augustus 1972 Kettingbotsing A16 Prinsenbeek
  In dichte mist komen op beide rijbanen van de A16 63 voertuigen in een kettingbotsing terecht. 13 inzittenden komen om in de ravage en de brandende tankwagens, 26 mensen raken zwaar gewond.
 • 19 april 1975 Scheepsbrand Keulen Duitsland
  Het rijn-cruiseschip Prinses Irene vliegt midden in de nacht in brand en zinkt aan de Rijnoever in Keulen. 20 opvarenden overlijden.
 • 7 November 1975 Explosie DSM Geleen
  Op de locatie Zuid van DSM in Geleen wordt naftakraker II weer opgestart na een revisiebeurt, als een leiding in de compressie-eenheid breekt. De installatie explodeert. Alles in de buurt vliegt in brand. 14 medewerkers van DSM kwamen om, 109 mensen raakten gewond.
 • 4 mei 1976 Treinramp Schiedam
  Internationale trein D215 van Hoek van Holland naar München moet stoptrein 4125 bij Schiedam via het linkerspoor passeren. Een tegemoetkomende Sprinter rijdt door rood licht en botst op de D-trein. Er vallen 24 doden en vijf zwaar gewonden.
 • 27 maart 1977 Vliegtuigbotsing Tenerife Spanje
  Na een bommelding op Las Palmas moeten een KLM en een PANAM Boeing 747 uitwijken naar het kleine Los Rodeos op Tenerife. In opkomende mist moeten ze achter elkaar over de enige startbaan taxiën om te kunnen vertrekken. De startende KLM ziet de PANAM niet in de mist. De enorme toestellen botsen op elkaar. 583 mensen komen om het leven.
 • 9 mei 1977 Hotelbrand Hotel Polen Amsterdam
  In de vroege ochtend van 9 mei 1977 onstaat brand in de meubeltoonzaal van Inden onder het hotel Polen aan het Rokin in Amsterdam. De brand grijpt zo snel om zich heen dat de hotelgasten niet meer kunnen vluchten. 33 mensen komen om het leven. 57 mensen raakten gewond, waarvan 21 ernstig.
 • 11 juli 1978 Explosie LPG tankwagen Los Alfaques Spanje
  Uit een overbeladen tankwagen ontsnapt LPG. Het ontsnapte gas stroomt een camping op en raakt in brand. De tankwagen explodeert. Officieel komen 215 mensen om in de vuurzee (mogelijk zelfs 270), waaronder 10 Nederlanders.
 • 2 januari 1980 Woningbrand Rotterdam
  Een uitslaande brand verwoest midden in de nacht een oud pand aan de Oleanderstraat in Rotterdam Zuid. 11 bewoners kunnen niet wegkomen en komen om in de vlammen.
 • 6 oktober 1981 Fokker F-28 Eindhoven NLM crash Moerdijk
  Na de start van Rotterdam komt de NLM Fokker F-28 Eindhoven boven het Hollands Diep in een windhoos terecht. Door de enorme krachten die op het vliegtuig worden uitgeoefend, breekt de rechtervleugel af en stort het toestel neer. Alle 17 inzittenden komen om het leven.
 • 16 december 1983 Brand sexclub Casa Rosso Amsterdam
  Een gewezen werknemer van seksclub Casa Rosso op de Amsterdamse Wallen sticht uit wraak brand in de club. 13 bezoekers kunnen niet tijdig wegkomen uit het warrige gebouwencomplex en komen om het leven.
 • 18 juni 1986 Vliegtuig botsing Grand Canyon USA
  Tijdens een rondvlucht boven de Grand Canyon (Arizona, )USA, botst een De Havilland Twin Otter op een helikopter. Aan boord van de Twin Otter bevinden zich 11 Nederlanders, die een rondreis door Amerika maken. Alle 20 inzittenden van de Twin Otter en 5 van de helikopter komen om het leven.
 • 15 februari 1989 Scheepsramp MS Maassluis Skikda Algerije
  In een storm raakt het MS Maassluis los van het anker en slaat in 2 stukken op een strekdam bij de haveningang. 27 van de 29 opvarenden komen om het leven.
 • 7 juni 1989 Vliegtuig crash Paramaribo Suriname
  Een DC-8 van Surinam Airways komt kort voor de landing op Zanderij te laag te vliegen en raakt de boomtoppen. Het toestel slaat over de kop. 176 inzittenden komen om het leven.
 • 16 september 1992 Brand pension De Vogel Den Haag
  Een bewoonster sticht brand in een opvanghuis voor daklozen en sociaal zwakkeren aan de Scheepmakersstraat in Den Haag. Het pension heeft geen brandwerende voorzieningen en heeft ook geen vergunning. Het pand staat in korte tijd geheel in brand. 11 bewoners komen om, 15 raken gewond.
 • 28 september 1992 Vliegtuig crash Airbus A300 PIA Kathmandu Nepal
  De piloten van een PIA Airbus A300 van Karahi onderweg naar Kathmandu vergissen zich tijdens de nadering boven heuvelachtig terrein in de radiobakens. Het toestel komt te laag uit en vliegt tegen een berg. Aan boord bevinden zich 167 passagiers, waaronder 14 Nederlanders. 
 • 4 oktober 1992 Vliegtuig crash El Al Boeing 747F Amsterdam
  Bij het opstijgen van een El-Al Boeing 747F van Schiphol breekt boven het Gooimeer een motor af. Tijdens de noodlanding raakt het vliegtuig onbestuurbaar en vliegt verticaal de Bijlmerflats Groeneveen en Kruitberg in. Er vallen 43 doden, inclusief de bemanning van 3 en 1 passagiere in de Boeing.
 • 21 december 1992 Vliegtuig crash Martin Air DC-10 Faro Portugal
  Bij de landing op het vliegveld Faro in Portugal kom de Martin Air DC-10 Anthony Ruys in turbulente luchtstromen rond een onweersbui terecht. Het toestel komt naast de baan terecht en breekt in twee stukken. 6 inzittenden komen om het leven, 106 raken gewond.
 • 15 juli 1996 Vliegtuig crash Belgian Airforce Hercules Eindhoven
  De landing van de Belgische C130 Hercules CH-06 transport vliegtuig op het vliegveld Welschap bij Eindhoven mislukt. Het vliegtuig belandt naast de baan en vliegt in brand. De brandweer slaagt er niet in de 41 inzittenden snel in veiligheid te brengen. 34 inzittenden komen om het leven, de anderen raken zwaar gewond. 
 • 25 September 1996 Vliegtuig crash Dutch Dakota Association DC-3 Waddenzee noordoost van Den Helder
  Na de start van Texel krijgt de enige nog in Nederland vliegende Dakota DC3 PH-DDA mechanische problemen in de linkermotor. De bemanning probeert een noodlanding op het marinevliegveld De Kooy bij Den Helder te maken, maar het toestel raakt in een duikvlucht en boort zich in het ondiepe water van de Waddenzee. Alle 32 inzittenden komen om.
 • 25 februari 1999 Legionella besmetting WestFriese Flora Bovenkarspel
  Van 19 tot 28 februari 1999 staat op de Westfriese Flora een bubbelbad ten toon. Het bad is gevuld met water uit een brandslang die al in geen tijden gebruikt was. In dit stilstaande warme water heeft zich een zeer agressieve vorm van de legionellabacterie gevestigd. 32 mensen overlijden.
 • 13 Mei 2000 Vuurwerkramp Enschede
  In de middag van 13 mei 2000 ontstaat brand op het terrein van de vuurwerkhandel SE Fireworks in Roombeek West in Enschede. Terwijl de brandweer de brand blust exploderen de vuurwerk opslagplaatsen. Een woonwijk van 42 hectare wordt verwoest. Er vallen 947 gewonden. 23 mensen komen om het leven.
 • 1 januari 2001 Cafébrand Volendam
  Na het afsteken van sterretjes vliegt de gortdroge kerstversiering tegen het plafond van café Het Hemeltje in brand. De vluchtwegen in het overvolle café zijn niet afdoende om de vuurzee te kunnen ontvluchten. 14 mensen komen om het leven, meer dan 200 raken gewond.
 • 26 december 2004 Tsunami Indische Oceaan
  Na een zeebeving bij het Indonesische Atjeh ontstaat een zware vloedgolf – een Tsunami – langs de kusten van de Indische Oceaan. Veel toeristische kuststreken worden weggevaagd in de golf. 36 Nederlandse toeristen komen om het leven.
 • 27 oktober 2005 Brand cellencomplex Schiphol Oost
  De brandstichting breekt brand uit in een prefab cellencomplex dat onvoldoende brandwerend was. 11 gedetineerden kunnen niet op tijd gered worden.
 • 12 mei 2010 Vliegtuig crash Airbus A330 Afriqiyah Airways Tripoli Libië
  Bij een tussenlanding in Tripoli maken de piloten van de Airbus A330 van de Libische maatschappij Afriqiyah Airways een opéénstapeling van fouten bij de nadering. Het toestel stort kort voor de baan neer. Aan boord bevinden zich 70 Nederlanders. Van de 104 inzittenden overleeft alleen een 9-jarig Nederlands jongetje.
 • 13 maart 2012 Autobus ongeluk Sierre Zwitserland
  In een alpentunnel aan de A9 bij het Zwitserse plaatsje Sierre botst een Belgische bus tegen de tunnelwand. 28 inzittenden van de bus, waaronder 6 Nederlandse kinderen, komen om het leven.
 • 17 juli 2014 Vliegtuig crash Malaysia Airlines Boeing 777 Donetsk Oekraïne
  De Malaysia Airlines Boeing 777 is voor vlucht MH17 onderweg van Schiphol naar Kuala Lumpur, als het toestel in het Oekraïense oorlogsgebied bij Donetsk door een BUK luchtdoel raket wordt getroffen. Niemand van de in totaal 298 inzittenden, waaronder 196 Nederlanders, overleeft de crash.