16 December 1962 Scheepsramp Noordzee Texel

In een zware westerstorm raakt een luik van het Duitse stoomschip Nautilus lek. Het schip loopt vol water en zinkt. 23 opvarenden komen om het leven. Zes van hen worden nooit meer gevonden. 

De prelude:

Het Duitse stoomschip Nautilus is met 4000 ton kolen en een 24-koppige bemanning onderweg van het Engelse Middlesborough naar Delfzijl. Het schip meet 3171 bruto ton en dateert uit 1922. Het schip is oud en versleten. Kapitein Schupke maakt zijn laatste zeereis voor zijn pensioen. De Nautilus heeft een 3-cilinder stoommachine waar 235PK uit te persen is. Daarmee kan ruim 10 knopen vaart gemaakt kan worden.

SS Nautilus
Het verloop:

Op 16 december 1962 staat er een zware westerstorm op de Noordzee. Als het schip tegen 6.15 uur ten ten westen van Texel vaart slaan golven van 7 tot 8 meter hoog een luik stuk. Het zeewater loopt de ruimen in. De kapitein laat een SOS verzenden, noodseinen afvuren en de reddingboten strijken. Maar slechts 2 reddingboten komen heel in het water terecht, de andere gaan in de hoge golven verloren. De 24-koppige bemanning belandt in zee.

Op de noodsignalen schieten schepen uit de omgeving te hulp. De Duitse coaster Gretchen von Allwörden is tegen 11 uur als eerste op de aangegeven positie, 8 mijl ten noordwesten van het lichtschip Texel. De Nautilus is dan al gezonken, er drijft alleen nog wrakhout rond. Temidden van het wrakhout kan de Gretchen von Allwörden twee bemanningsleden in zwemvesten lokaliseren. Eén matroos kan uit het water worden gehaald, maar de ander verdwijnt uit het zicht. De matroos heeft dan meer dan vijf uur in zee gedreven, maar overleeft als enige de ramp. 
23 opvarenden komen om het leven. De reddingsboot Prins Hendrik uit Den Helder kan 13 lichamen uit zee bergen, de kustvaarder Banka vindt vier lichamen. Zes opvarenden worden nooit meer gevonden. 
Op het strand van Texel spoelen later de twee geheel versplinterde reddingsboten van de Nautilus aan als getuigenis van de scheepsramp.

Bronnen:

https://www.wrecksite.eu/wreck.aspx?3669

https://www.marhisdata.nl/schip&id=797 (Banka, ship event 1962-12-17 )