Ernstige branden en explosies

In dit overzicht staan branden en explosies vanaf 1945 met een grote impact, een groot aantal slachtoffers in Nederland of met veel Nederlandse slachtoffers. Het recentste incident staat bovenaan.

 • 29 januari 2024 Explosie appartementengebouw Rotterdam
  In een opslagruimte onder een appartementengebouw aan de Schammenkamp vindt een hevige explosie plaats. De daaropvolgende brand verwoest meerdere appartementen en opslagloodsen. Tientallen woningen raken onbewoonbaar. In de resten van de opslagruimte zijn benodigdheden voor een drugslaboratorium gevonden. Drie mensen komen om het leven.
 • 18 juni 2023 Woningblok in brand Arnhem
  Na een keukenbrand kan de brandweer de uitbreidende woningbrand niet onder controle krijgen door de zonnepanelen die over hele lengte van het woningblok op dak liggen. Het hele blok van acht woningen brandt geheel af. Er vallen geen slachtoffers.
 • 27 januari 2019 Gasexplosie huizenblok Den Haag
  Bij een gasexplosie in de Haagse Jan van der Heijdenstraat worden negen woningen totaal verwoest. Tientallen andere woningen moesten worden ontruimd. De explosie werd veroorzaakt door een gescheurde gasleiding onder de stoep. De ravage was enorm, maar er vielen geen slachtoffers.
 • 5 januari 2011 Brand Chemiepack Moerdijk
  Door het ontdooien van een vloeistofpomp met een gasbrander ontstond een enorme brand in het chemicaliën-opslag- en -verpakkingsbedrijf Chemiepack in Moerdijk. Er vallen geen slachtoffers
 • 27 oktober 2005 Brand cellencomplex Schiphol Oost
  De brandstichting breekt brand uit in een prefab cellencomplex dat onvoldoende brandwerend was. 11 gedetineerden kunnen niet op tijd gered worden.
 • 13 Mei 2000 Vuurwerkramp Enschede
  In de middag van 13 mei 2000 ontstaat brand op het terrein van de vuurwerkhandel SE Fireworks in Roombeek West in Enschede. Terwijl de brandweer de brand blust exploderen de vuurwerk opslagplaatsen. Een woonwijk van 42 hectare wordt verwoest. Er vallen 947 gewonden. 23 mensen komen om het leven.
 • 20 februari 2000 Woningbrand Groesbeek
  In de Varenstraat in Groesbeek breekt in de vroege ochtend brand uit in de woonkamer. Een daar slapende vrouw kan de zes kinderen uit twee gezinnen, die boven liggen te slapen, niet meer redden.
 • 16 september 1992 Brand pension De Vogel Den Haag
  Een bewoonster sticht brand in een opvanghuis voor daklozen en sociaal zwakkeren aan de Scheepmakersstraat in Den Haag. Het pension heeft geen brandwerende voorzieningen en heeft ook geen vergunning. Het pand staat in korte tijd geheel in brand. 11 bewoners komen om, 15 raken gewond.
 • 8 juli 1992 Explosie chemische fabriek Cindu Uithoorn
  Door een fout bij het vullen van een reactorketel explodeert de ketel. Op het terrein van de polymeer fabriek ontstaan grote branden. Drie bedrijfs-brandweerlieden komen om het leven.
 • 13 december 1991 Explosie DSM Botlek
  Bij werkzaamheden aan een tank geladen met benzoëzuur explodeert de tank. Zeven werknemers komen om het leven.
 • 14 februari 1991 Vuurwerk explosie Culemborg
  Op het terrein van MS Vuurwerk aan Diefdijk doen zich twee zware vuurwerkexplosies voor. Twee medewerkers komen om het leven.
 • 17 oktober 1989 Explosie Paktank Botlek
  Bij het wegslijpen van isolatiemateriaal op het dak van een tank vindt een explosie plaats. De tank vliegt in brand. De tank was kort tevoren geladen met acrylonitril, en was nog niet ontgast. Drie werknemers komen om het leven.
 • 24 november 1988 Brand Chinees restaurant Boeddha Hilversum
  Er zijn meer dan honderd gasten in het bekende Chinees restaurant Boeddha aan de Soestdijkerstraatweg als een groot boeket droogbloemen vlam vat. Door de vele kunststof versieringen staat het hele restaurant direct volledig in brand. Drie gasten komen om, acht anderen raken zwaargewond.
 • 16 december 1983 Brand sexclub Casa Rosso Amsterdam
  Een gewezen werknemer van seksclub Casa Rosso op de Amsterdamse Wallen sticht uit wraak brand in de club. 13 bezoekers kunnen niet tijdig wegkomen uit het warrige gebouwencomplex en komen om het leven.
 • 2 januari 1980 Woningbrand Rotterdam
  Een uitslaande brand verwoest midden in de nacht een oud pand aan de Oleanderstraat in Rotterdam Zuid. 11 bewoners kunnen niet wegkomen en komen om in de vlammen.
 • 9 mei 1977 Hotelbrand Hotel Polen Amsterdam
  In de vroege ochtend van 9 mei 1977 onstaat brand in de meubeltoonzaal van Inden onder het hotel Polen aan het Rokin in Amsterdam. De brand grijpt zo snel om zich heen dat de hotelgasten niet meer kunnen vluchten. 33 mensen komen om het leven. 57 mensen raakten gewond, waarvan 21 ernstig.
 • 7 November 1975 Explosie DSM Geleen
  Op de locatie Zuid van DSM in Geleen wordt naftakraker II weer opgestart na een revisiebeurt, als een leiding in de compressie-eenheid breekt. De installatie explodeert. Alles in de buurt vliegt in brand. 14 medewerkers van DSM kwamen om, 109 mensen raakten gewond.
 • 19 april 1975 Scheepsbrand Keulen Duitsland
  Het rijn-cruiseschip Prinses Irene vliegt midden in de nacht in brand en zinkt aan de Rijnoever in Keulen. 20 opvarenden overlijden.
 • 28 september 1971 Hotelbrand ‘t Silveren Seepaerd Eindhoven
  Rond 5.30 uur in de nacht ontstaat brand in het restaurant van het hotel, waar op dat moment 86 gasten slapen. De vluchtwegen zijn al snel ontoegankelijk door rook en vuur. 11 gasten komen om het leven.
 • 10 augustus 1971 Explosie Marbon Amsterdam
  Na een lek in een butadieen leiding bij chemische fabriek Marbon in het Westelijk Havengebied van Amsterdam probeert de brandweer het explosieve mengsel met water onder controle te krijgen, maar dat mislukt. Het mengsel explodeert. 9 brandweerlieden komen om het leven.
 • 2 februari 1971 Brand verpleeginrichting Mariëncamp Rolde
  Door onbekende oorzaak ontstaat brand in een houten paviljoen van de verpleeginrichting Mariëncamp, waar verstandelijk gehandicapten verblijven. 13 bewoners komen om het leven.
 • 5 December 1970 Brand in gastarbeiders pension, Amsterdam
  Na brandstichting in een nachtclub trekt de brand via het trapgat naar boven waar in kleine kamertjes gastarbeiders zijn ondergebracht. Ze kunnen nauwelijks aan de vuurzee ontkomen. 9 doden.
 • 24 oktober 1970 Brand psychiatrische inrichting Groot Bronswijk Wagenborgen
  Een patiënte in vrouwenpaviljoen Salem in de psychiatrische inrichting Groot Bronswijk sticht brand terwijl iedereen slaapt en de deuren op slot zijn. 7 patiënten komen om in de vuurzee, 9 anderen overlijden later aan hun brandwonden.
 • 12 december 1968 Explosie tanker Diane Amsterdam
  Tijdens het lossen van de Liberiaanse tanker Diane bij de Mobil Oil raffinaderij in Amsterdam schiet de slang los en spuit de olie over het dek en steiger. De dampen exploderen en het schip vliegt in brand. De bemanning springt in het water. 14 van hen komen om het leven.
 • 20 januari 1968 Explosie Shell Pernis
  Een tank met afvalolie (slop) kookt over en explodeert. Drie kraak-installaties, een zwavel fabriek en 80 opslagtanks worden verwoest. In Pernis en Hoogvliet sneuvelen duizenden ruiten. 2 Shell medewerkers komen om, 85 raken gewond, waarvan 9 zwaar.
 • 15 juni 1965 Scheepsbrand Ronastar Botlek
  De Noorse tanker Ronastar ligt bij de Verolme werf om de olietanks te laten schoonmaken. Het is een vies en gevaarlijk werk waarbij explosieve dampen vrijkomen. Tanks 8 en 9 exploderen en het schip vliegt in brand. 16 classificeerders kunnen niet op tijd weg komen en overlijden.
 • 16 februari 1963 Brand C&A Amsterdam
  Rond 2.15 uur wordt brand ontdekt in het enorme pand van C&A aan het Damrak. De brand breidt zich razendsnel uit en bedreigt ook omliggende panden. De winter van 1963 is zeer streng en de blusstralen bevriezen direct. Er vallen geen slachtoffers.
 • 17 januari 1947 Explosie kruitfabriek Muiden
  Bij het lossen van scherpe munitie uit de Tweede WereldOorlog ontploft een granaat, waarna in een kettingreactie grote hoeveelheden opgeslagen explosieven tot ontploffing komen. 17 militairen en fabrieksarbeiders komen om.
 • 6 juli 1946 Explosie in staatsmijn Wilhelmina Kerkrade, 8 doden.
  Op een diepte van 331 meter vond een mijngasexplosie plaats in de Afdeling Nico van Staatsmijn Wilhelmina. 8 mijnwerkers komen om het leven.
 • 14 februari 1946 Bij een incident tijdens het ruimen van explosieven komen 6 mensen om bij Vliegbasis Eindhoven.
 • 16 augustus 1945 Vuurwerk explodeert aan boord van de HMS Onslow
  Tijdens de vlootweek aan de Parkkade wordt vanaf de Britse torpedojager HMS Onslow vuurwerk afgestoken. Een vuurpijl belandt in een kist met vuurwerk op het achterdek. Het vuurwerk in de kist vliegt in brand en schiet alle kanten op, in het publiek langs de Parkkade. Vijf toeschouwers komen om het leven, er vallen tientallen gewonden.