7 januari 1958 Scheepsramp Noordzee Terschelling

De kustvaarder Capella van rederij Rusthoven vergaat in een zware storm ten noordoosten van het lichtschip Texel. Alle negen opvarenden komen om het leven.

De prelude:

De MS Capella is in 1957 gebouwd op de scheepswerf Kraaier in Zaandam. Het is het enige schip van rederij Capella van eigenaar Jacob Rusthoven. Het schip had een lengte van 58 meter en kon 800 ton lading aan boord nemen.
In de eerste januariweek van 1958 is het schip nog nieuw als het in de Poolse haven van Gdynia 692 ton witte suiker in zakken laadt. Op 3 januari vertrekt het schip met negen bemanningsleden op weg naar Londen, UK. De kapitein is de broer van de eigenaar, de stuurman is zijn zoon. Een tiende bemanningslid, de kok, monstert af in het Duitse Kiel voor een familiefeest en overleeft dus als enige de ramp.

MS Capella
Het verloop:

Als het schip ten noorden van de Waddeneilanden vaart is het weer stormachtig. In de nacht van 6 op 7 januari neemt de storm in kracht toe, boven zee tot windkracht 11. De Capelle komt in moeilijkheden en stuurt om 5.10 uur een noodbericht uit. De kustvaarder helt dan 50 graden naar bakboord over. Daarop gaan reddingboten en een Neptune van de Marine Luchtvaartdienst op zoek naar schip, maar treffen het niet aan.
In de loop van de dag vonden zoekschepen uiteindelijk twee overleden bemanningsleden, een sloep en wrakhout van de Capella aan.

Bronnen:

https://www.marhisdata.nl/schip&id=1249