27 augustus 2022 Vrachtwagen ongeval Nieuw Beijerland

Even na 18 uur in de middag van 27 augustus 2022 rijdt een Spaanse vrachtwagen op de smalle dijkweggetjes in het buitengebied van Nieuw Beijerland, bij het gehuchtje Zuidzijde. Op de kruising van de Zuidzijdsedijk en de Langeweg rijdt de vrachtwagen van het talud van de dijk. Onderaan dat talud viert de plaatselijk ijsclub een afscheid en heeft daarom een barbecue georganiseerd.
De vrachtwagen rijdt over de barbecuende mensen heen.
Er vallen 6 doden en 7 gewonden. Onder de doden was een hoogzwangere vrouw, en ook de ongeboren baby wordt officieel meegeteld als dodelijk slachtoffer, in totaal dus 7 doden.

De prelude:

De plaatselijke ijsclub De Kom neemt afscheid van haar voorzitter en organiseert daarom op zaterdagavond 27 augustus een barbecue onderaan de Zuidzijdsedijk in het buitengebied van Nieuw Beijerland. De Zuidzijdsedijk maakt een flauwe bocht op de plek waar de Langeweg op de dijk uitkomt. In die knik, onderaan de dijk is een klein grasveldje waar de ijsclub met tafeltjes, bankjes en een tent een plek heeft gemaakt voor de barbecue. Enkele tientallen mensen zijn op de uitnodiging van de ijsclub afgekomen.

Zuidzijde in het buitengebied van Nieuw Beijerland
Het verloop:

Het is rond 18.05 uur als op de Zuidzijdsedijk een Spaanse truck met oplegger van het transportbedrijf El Mosca nadert. Voor de bocht stopt de vrachtwagen. Om nog onbekende reden rijdt de vrachtwagen combinatie opeens rechtdoor, de dijk af.

De lokatie van het ongeval. De rode pijl geeft de richting van de truck aan.
De barbecue was onderaan de dijk in het gras.


De truck davert dwars door de barbecuende mensen heen en komt tot stilstand in een tuin.
De chaos is enorm. Rondom de truck liggen gewonden, maar het is ook snel duidelijk dat er mensen onder de truck terecht zijn gekomen.
De hulpdiensten schalen direct op naar GRIP 1. De gewonden kunnen snel worden geholpen en afgevoerd naar ziekenhuizen, maar de mensen onder de truck kunnen niet worden bevrijdt. Er moet eerst een zware kraan behoedzaam onderaan de dijk gemanoeuvreerd worden om de truck en de trailer op te tillen. Eronder worden 6 slachtoffers aangetroffen.
De chauffeur van de truck blijft ongedeerd.

De oorzaken:

Het is nog niet bekend waarom de vrachtwagen op deze zaterdagmiddag in het stille buitengebied van Nieuw Beijerland op de Zuidzijdsedijk reed. Ook is onduidelijk waarom de truck rechtdoor de dijk afreed. De truck zou linksaf hebben willen slaan, de Langeweg op.
Er zou sprake zijn van een wit busje dat ten tijde van het ongeval ook op de kruising aanwezig was, en waarvoor de El Mosca truck moest uitwijken.

Een truck met oplegger van El Mosca (foto website El Mosca)

El Mosca is een groot transportbedrijf, dat in Spanje een slecht naam heeft waar gaat om de omgang met hun personeel. De chauffeur van de ramptruck had niet gedronken.

Bronnen:

https://www.spanjevandaag.com/27/08/2022/doden-gewonden-spaanse-vrachtwagen-dijk-rijdt-nederland/